Tagliatelle su daržovių troškiniu ir mėsos kukuliukais

 


Viskas prasidėjo nuo daržovių troškinio. Jį galima gaminti vieną, valgyti vieną arba naudoti kaip garnyrą. Bet reikėjo sunaudoti mėsos likučius. O spintelėje buvo dar ir tagliatelle makaronų. Rezultatas gavosi dieviškas!

Patiekalas pagaminti užtrunka, bet gaminimas labai patogus, nes galima pasigaminti iš vakaro, o prieš patiekiant pakanka pusvalandžio galutiniams taškams sudėti ir išvirti makaronus.

Receptas yra 6-8 porcijoms.

Daržovių troškiniui reikės:

Apatinė dalis:
2 morkų
1 vidutinio svogūno
2-3 saliero stiebų
1 valg. šaukšto sviesto
aliejaus
2-3 skiltelių česnako
1-2 raudonų saldžiųjų paprikų
1-2 jelapeno ar čili pipirų (priklausomai nuo to, kokio aštrumo norite)
1 nedidelės skardinės konservuotų pomidorų
1 arb. š. džiovintų provanso žolelių (arba čiobrelis, bazilikas, mairūnas, raudonėlis, rozmarinas - pagal skonį)
apie 1 arb. š. druskos
maltų pipirų 

1 arb. š. maltos rūkytos paprikos miltelių 

1 arb. š. maltos saldžiosios paprikos miltelių 5-6 švieži baziliko lapai (nebūtina)

Viršutinė dalis:
1-2 nedidelės cukinijos (užteks vienso, bet norint, galima dėti daugiau).
1-2 baklažno (geriau ploni japoniniai, bet tinka ir standartiniai stori)
apie 5 pomidorų
2-3 skiltelių česnako
kelių šaukštų alyvuogių (ar kito) aliejaus
keli arb. š. džiovintų provanso žolelių (arba čiobrelis, bazilikas, mairūnas, raudonėlis, rozmarinas - pagal skonį)
pusė arb. š. druskos

Mėsos kukuliams reikės:
iki 1 kg mėgstamos mėsos faršo
1/2 vidutinio svogūno
1 arb. š. druskos
maltų pipirų, kitų prieskonių pagal skonį (aš dedu kelias skilteles česnako, mairūno ar kitų žolelių, ar mėsos prieskonių)

Makaronai:
tagliatelle arba fettuccine, arba bet kokie kiti kurių turite. Galite naudoti ir ryžius ar kitas kruopas. Išsivirkite, kiek norite. 

Pirmiausiai pasiruoškite mėsą:

  1. Aš perku ne maltą mėsą ir ją sumalu. Maldama mėsą kartu sumalu ir kelias skilteles česnako. Jei perkate faršą, česnaką išspauskite arba sukapokite labai mažais kubeliais.
  2. Svogūną susipjaustau kuo mažesniais kubeliais, dedu į mėsą, mėsą pagardinu druska, pipirais ir kitais prieskoniais pagal skonį, viską gerai išmaišau ir formuoju 3-4 cm skersmens kukuliukus.
Daržovių paruošimas:
  1.  Svogūną, morkas, salierų stiebus supjaustykite stambiais kubeliais. Jei turite galimybę apkepinti pipirus ant ugnies - apkepinkite ir nulupkite odelę (jei ne - žalius), nuėmę kotelį ir išėmę sėklas, supjaustykite stambiais kubeliais.
  2. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, įpilkite šiek tiek aliejaus ir apie 10 min. ant vidutinės kaitros pakepinkite daržoves (jei paprikos apkepintos iš anksto - dėkite po 10 min.).
  3. sudėkite skiltelėmis pjaustytus česnakus ir pakepkite dar apie 1 min.
  4. Jei pomidorai nesmulkinti - juos šiek tiek sutraiškykite is supilkite visą skardinę į keptuvę ant daržovių, sudėkite druską ir visus prieskonius (išskyrus šviežią baziliką) ir patroškinkite apie 20 min., iš jų bent paskutines 10 min neuždengę dangčio, kad išgaruotų didžioji dalis skysčio.
  5. Ištroškintas daržoves, kartu su baziliku sutrinkite blenderyje ar kotiniu smulkintuvu, ar pertrinkite per sietelį. Paragaukite ar netrūksta druskos ir prieskonių.
  6. Gautą tyrę supilkite į kepimo skardą, išlyginkite, ant jos išdėliokite mėsos kukuliukus. Jei mėsos kukuliukai nepanyra pilnai į padažą - ne bėda, mėsa ir viršutinis daržovių sluoksnis dar išleis sultis.
  7. Cukiniją, baklažaną, pomidorus supjaustykite kelių milimetrų storio griežinėliais ir susluoksniuokite pakaitomis ant kukulių.
  8. Aliejų sumaišykite su smulkiais kubeliais sukapotu ar išspaustu česnaku ir prieskoniais ir gautu "padažu" ištepkite viršų.
  9. Kepimo formą uždenkite dangčiu arba folija ir kepkite orkaitėje kelias valandas 140 C laipsnių temperatūroje.
  10. Prieš valgant (galima kitą dieną) dar reikia pakepti 30 min. orkaitėje 180 C laipsnių temperatūroje nuėmus dangtį ar foliją.
Dėkite į lėkštę išvirtus makaronus (ar kruopas), ant viršaus dėkite troškinio (nepamirškite pasisemti ir padažo) ir SKANAUS!

Komentarai