Viskas prasidėjo nuo daržovių troškinio. Jį galima gaminti vieną, valgyti vieną arba naudoti kaip garnyrą. Bet reikėjo sunaudoti mėsos likučius. O spintelėje buvo dar ir tagliatelle makaronų. Rezultatas gavosi dieviškas!
Patiekalas pagaminti užtrunka, bet gaminimas labai patogus, nes galima pasigaminti iš vakaro, o prieš patiekiant pakanka pusvalandžio galutiniams taškams sudėti ir išvirti makaronus.
Receptas yra 6-8 porcijoms.
Daržovių troškiniui reikės:
Apatinė dalis:
2 morkų
1 vidutinio svogūno
2-3 saliero stiebų
1 valg. šaukšto sviesto
aliejaus
2-3 skiltelių česnako
1-2 raudonų saldžiųjų paprikų
1-2 jelapeno ar čili pipirų (priklausomai nuo to, kokio aštrumo norite)
1 nedidelės skardinės konservuotų pomidorų
1 arb. š. džiovintų provanso žolelių (arba čiobrelis, bazilikas, mairūnas, raudonėlis, rozmarinas - pagal skonį)
apie 1 arb. š. druskos
maltų pipirų
1 arb. š. maltos rūkytos paprikos miltelių
1 arb. š. maltos saldžiosios paprikos miltelių 5-6 švieži baziliko lapai (nebūtina)
Viršutinė dalis:
1-2 nedidelės cukinijos (užteks vienso, bet norint, galima dėti daugiau).
1-2 baklažno (geriau ploni japoniniai, bet tinka ir standartiniai stori)
apie 5 pomidorų
2-3 skiltelių česnako
kelių šaukštų alyvuogių (ar kito) aliejaus
keli arb. š. džiovintų provanso žolelių (arba čiobrelis, bazilikas, mairūnas, raudonėlis, rozmarinas - pagal skonį)
pusė arb. š. druskos
Mėsos kukuliams reikės:
iki 1 kg mėgstamos mėsos faršo
1/2 vidutinio svogūno
1 arb. š. druskos
maltų pipirų, kitų prieskonių pagal skonį (aš dedu kelias skilteles česnako, mairūno ar kitų žolelių, ar mėsos prieskonių)
Makaronai:
tagliatelle arba fettuccine, arba bet kokie kiti kurių turite. Galite naudoti ir ryžius ar kitas kruopas. Išsivirkite, kiek norite.
Pirmiausiai pasiruoškite mėsą:
- Aš perku ne maltą mėsą ir ją sumalu. Maldama mėsą kartu sumalu ir kelias skilteles česnako. Jei perkate faršą, česnaką išspauskite arba sukapokite labai mažais kubeliais.
- Svogūną susipjaustau kuo mažesniais kubeliais, dedu į mėsą, mėsą pagardinu druska, pipirais ir kitais prieskoniais pagal skonį, viską gerai išmaišau ir formuoju 3-4 cm skersmens kukuliukus.
- Svogūną, morkas, salierų stiebus supjaustykite stambiais kubeliais. Jei turite galimybę apkepinti pipirus ant ugnies - apkepinkite ir nulupkite odelę (jei ne - žalius), nuėmę kotelį ir išėmę sėklas, supjaustykite stambiais kubeliais.
- Keptuvėje ištirpinkite sviestą, įpilkite šiek tiek aliejaus ir apie 10 min. ant vidutinės kaitros pakepinkite daržoves (jei paprikos apkepintos iš anksto - dėkite po 10 min.).
- sudėkite skiltelėmis pjaustytus česnakus ir pakepkite dar apie 1 min.
- Jei pomidorai nesmulkinti - juos šiek tiek sutraiškykite is supilkite visą skardinę į keptuvę ant daržovių, sudėkite druską ir visus prieskonius (išskyrus šviežią baziliką) ir patroškinkite apie 20 min., iš jų bent paskutines 10 min neuždengę dangčio, kad išgaruotų didžioji dalis skysčio.
- Ištroškintas daržoves, kartu su baziliku sutrinkite blenderyje ar kotiniu smulkintuvu, ar pertrinkite per sietelį. Paragaukite ar netrūksta druskos ir prieskonių.
- Gautą tyrę supilkite į kepimo skardą, išlyginkite, ant jos išdėliokite mėsos kukuliukus. Jei mėsos kukuliukai nepanyra pilnai į padažą - ne bėda, mėsa ir viršutinis daržovių sluoksnis dar išleis sultis.
- Cukiniją, baklažaną, pomidorus supjaustykite kelių milimetrų storio griežinėliais ir susluoksniuokite pakaitomis ant kukulių.
- Aliejų sumaišykite su smulkiais kubeliais sukapotu ar išspaustu česnaku ir prieskoniais ir gautu "padažu" ištepkite viršų.
- Kepimo formą uždenkite dangčiu arba folija ir kepkite orkaitėje kelias valandas 140 C laipsnių temperatūroje.
- Prieš valgant (galima kitą dieną) dar reikia pakepti 30 min. orkaitėje 180 C laipsnių temperatūroje nuėmus dangtį ar foliją.
Komentarai