Mini balandėliai

 


Man labai patinka balandėliai. O kam nepatinka? Bet  nuo dažnesnio gaminimo atbaido ilgas gamybos procesas, stovėjimas prie karšto kopūsto ir pats kopūsto kvapas namuose. Negelbėja net galingas gartraukis. 

Bet yra išeitis visom šioms problemom - greitai paruošiami mini balandėliai iš  kininio (pekino) kopūsto! Balandėliai gaunasi mažiukai, kelių kąsnių dydžio,  daug švelnesnio skonio ir kvapo, su traškiu, bet minkštu kopūsto lapu.

PRODUKTAI:
kininis kopūstas - rinkitės tokį, kuris turi daugiau lapo dalies ir mažiau koto dalies.
400-500 g mėgstamos mėsos faršo. Aš gaminu iš kiaulienos.
100 g ryžių
1 didelis (arba 2 maži) svogūnai
kelios česnako skiltelės
1-2 morkos
1-2 pomidorai
1 raudonas saldus pipiras (paprika) (nebūtina)
keli stiebai saliero (nebūtina)
petražolių (nebūtina)
druska, pipirai, keli lauro lapai, kitų mėgstamų prieskonių (pvz. čiobrelių, mairūno)
apie 750-1 l sultinio (nebūtina)
1 šaukštas miltų (nebūtinai)
aliejaus
1 šaukštas sviesto
garnyrui - bulvės ar ryžiai

Mėsos paruošimas:

  1. Išvirkite ryžius, kad būtų pusiau išvirti (virkite apie 10 min.)
  2. Ketvirtį didelio svogūno ar pusę mažo svogūno susipjaustykite mažiais kubeliais, susikapokite mažais kubeliais (arba išspauskite per spaustuką) česnaką.
  3. Jei naudojate nemaltą mėsą, susimalkite ir sumaišykite su pusiau išvirtais ryžiais, svogūnu, česnaku, įdėkite pusę šaukštelio druskos, maltų pipirų ir kitų mėgstamų prieskonių (aš dedu čiobrelių).
Padažo paruošimas:
  1. Padažas gali būti dviejų rūšių - trintas arba ne. Jei norite, kad padaže matytųsi daržovės - susipjaustykite jas nedideliais vienodo dydžio kubeliais, jei gaminsite trintą - tuomet grožis nesvarbu. Pirmiausiai įpjaukite pomidoruose keliose vietose "kryžius" ir užpilkite verdančiu vandeniu. Po kelių minučių nulupkite odelę. Susipjaustykite pomidorus, likusį svogūną, morkas, papriką, saliero kotus ir pakepinkite keptuvėje svieste su trupučiu aliejaus kol šiek tiek suminkštės (apie 5 min.). apibarstykite vienu šaukštu miltų ir pamaišykite, kad daržovės pasidengtų miltais.
  2. Supilkite sultinį, įdėkite kelis lauro lapus, kelis pipirų grūdelius, druskos (apie 1 arb. šaukštelį) ir troškinkite apie 10-15 min., kol daržovės suminkštės. Aš turiu išsivirusi sultinio ir užsišaldžiusi keksiukų kepimo formelėse - dedu 2 tokius "keksiukus" ir užpilu 2-3 puodelius vandens. Galite sultinį pasigaminti iš pirktinių kubelių. Jei neturite sultinio, pilkite tik vandenį - gausis natūralus daržovių sultinys.
  3. Jei gaminsite trintą padažę - sutrinkite jį blenderyje ar kotiniu trintuvu, ar per sietelį, paragaukite ar netrūksta druskos, pagardinkite mėgstamais prieskoniais, kapotomis petražolėmis. Galima įdėti grietinės ar įpilti grietinėlės, jei mėgstate.
Kininio kopūsto paruošimas:
  1. Įpjaukite kiekvieną lapą prie koto ir taip atskirkite lapus. Kai lapai centre jau maži, aš juos palieku - balandėliams nebenaudoju.
  2. Pasiimkite didelį puodą ir užvirinkite vandenį. Į verdantį vandenį pamerkite kopūsto lapus ir blanširuokite porą minučių. Ištraukite kai lapo kietąją dalį galima lengvai lenkti.
  3. Atsargiai ištraukite ir arba pamerkite į ledinį vandenį arba tiesiog perplaukite kelis kartus šaltu vandeniu.
  4. Paploninkite kietąją lapo dalį - nupjaukite dalį storio iš grublėtos lapo dalies (išorinės) - ji bus balandėlių vidinė dalis, o lapo "vidinė", lygiu kotu dalis, bus "gražioji" išorinė. Nupjautos dalies neišmetu - dedu ant puodo dugno, kaip "apsaugą" nuo prikepimo.
Balandėlių gaminimas:
  1. Dėkite lapą buvusia "vidine" puse į apačią- nupjautąja į viršų. Dėkite šaukštą faršo ant koto dalies galo ir sukite, vis užlankstant šonus.
  2. Pasirinkite gaminimo indą: galima virti puode ant viryklės, galima kepti orkaitėje kepimo inde ar špižiniame puode.
  3. Ant puodo dugno, iškloto nupjautomis kotukų dalimis užpilu šiek tiek padažo - nedaug, kad tik pasidengtų dugnas, ir sluoksniuokite susuktus balandėlius. Man gaunasi 2 sluoksniai.
  4. Jei lieka faršo - padarau kukuliukus, jei lieka kopūsto lapų - jais uždengiu balandėlius ir užpilu padažu.
  5. Jei balandėlius valgysim vėliau - statau į šaldytuvą. Bet tuomet prieš kepant reikia palaikyti kambario temperatūroje ir nekaisti sušalusio puodo ar nekišti kepimo indo į karštą orkaitę. Jei kepsite kepimo inde be dangčio - uždenkite kepimo indą folija.
  6. Kepimo (virimo) laikas priklauso nuo jūsų naudojamo indo. Turi kepti/virti apie 30 min.  nuo to laiko, kai užverda, todėl reikia įvertinti per kiek laiko jūsų indas įkais ir padažas pradės virti. Aš kepiau orkaitėje 200 C laipsnių temperatūroje špižiniame puode - kol puodas įkaito, užtruko apie 30 min., todėl man bendras kepimo laikas gavosi apie 1 val.
  7. Kol balandėliai troškinasi, išsivirkite bulvių (ar pasigaminkite bulvių košę) ar ryžių garnyrui . Aš sutrinu bulves (nesistengiu, kad gautųsi piurė, palieku bulvių gabaliukų), užplikau verdančiu pienu ir išmaišau - pieno pilu nedaug, kad košė nebūtų skysta.
Balandėliai gaunasi mažiukai, kelių kasnių, su minkštu, bet traškiu kopūsto lapu. Jei norite, kad netraškėtų - patroškinkite ilgiau. SKANAUS!

Komentarai