Falafeliai

 


Avinžirniai ir kalendra - du iš mano nemėgstamųjų sąrašo. Be to, gaminti kažką iš avinžirnių yra be galo ilgas ir sudėtingas procesas - taip visuomet maniau. Bet tik ne šį kartą. Tereikia atrasti tinkamą receptą. 

PRODUKTAI:

1 puodelis sausų avinžirnių
1 vidutinio dydžio svogūnas (stambiai sukapoto turi būti apie pusė puodelio)
po 1 didelį ryšulėlį petražolių ir kalendros lapų (maždaug po 1 puodelį sukapotų)
1 nedidelis žalias čili, serano ar jelapeno pipiras (galima keisti į 0,5-1 arb. š. džiovintų miltelių ar dribsnių)
3 didelės česnako skiltelės
1 arb. š. malto kumino
1 arb. š. druskos
1/2 arb. š. malto kardamono
1/4 arb. š. maltų juodųjų pipirų
2 v. š. miltų (geriausiai avinžirnių, bet gali būti ir kitokie- aš naudojau grikių)
1/2 arb. š. maistinės sodos
aliejaus kepimui

📌Avinžirnius reikia pamerkti dieną prieš gaminant į trigubai didesnį vandens kiekį. Jei sausų avinžirnių yra 1 puodelis - užpilkite 3 puodeliais vandens. Galima įdėti šaukštelį sodos. Užmerkiate ir pamirštate iki kitos dienos.

📌Kitą dieną, prieš gaminant, nupilkite vandenį nuo avinžirnių ir praplaukite juos po tekančiu šaltu vandeniu. Virti nereikia! Dėkite į smulkintuvą, kartu su visais kitais produktais (išskyrus prieskonius ir miltus ir susmulkinkite iki vientisos masės. Arba galima permalti su mėsmale. Į gautą masę įmaišykite prieskonius ir miltus. Prieskonių, druskos negailėkite ir nemažinkite. Galite gardinti ir kitais mėgstamais rytietiškais prieskoniais.

📌Formuokite vienodo dydžio rutuliukus ar "kotletukus", jei kepsite keptuvėje. Kad būtų vienodo dydžio, naudojau 1 v. š. dydžio matavimo kaušelį.

📌Gerai įkaitinkite aliejų ir kepkite jame suformuotus rutuliukus maždaug po 2-3 minutes, kol įgaus auksinę-rusvą spalvą.

Geriausiai valgyti tik ką iškeptus, bet man skanu ir atvėsę. Galima šaldyti.

Rekomenduojama juos gardinti tahini padažu, bet man natūralus jogurtas ar jogurtinis padažas labiau patinka. 

Skanaus! 😋

Komentarai