Citrininis blynų tortas

 


Lietiniai blynai kepami iš:
200 g duonos miltų (ne ekstra ir ne karališkų)
40 g (2 valg. šaukštai su kaupu) cukraus
žiupsnelio druskos
4 didelių kiaušinių
500 g pieno
60 g sviesto (ištirpinto)
  1. Pirmiausiai išplakite kiaušinius su cukrumi ir druska. Plakite su kotiniu trintuvu ar rankomis. Netinka plakti su plaktuvu, nes nereikia, kad susidarytų putos.
  2. Supilkite miltus ir gerai išmaišykite.
  3. Supilkite visus likusius produktus, gerai išmaišykite, kad neliktų miltų gumuliukų ir palikite stovėti bent kelioms valandoms vėsioje vietoje.
Įkaitintą keptuvę patepkite sviestu ar lydytam svieste ar aliejuje pamirkytu popieriniu rankšluosčiu ir kepkite kaip lietinius blynus. Man gavosi 14 blynų kepant 28 cm skersmens keptuvėje - šį kartą stengiausi kiekvienam blynui naudoti vienodai tešlos - po maždaug 50 g. Jei keptuvė 22 cm skersmens, turėtų gautis apie 20-22 blynai. Nesijaudinkite dėl nelygių kraštų - vėliau juos nupjausite.
Iškepę blynai turi gerai atvėsti, todėl juos galite išsikepti ir prieš kelias dienas, laikyti šaldytuve sandariai uždarytus.

Kremas:
600 ml riebios plakamos grietinėlės
250 g balto šokolado
300 g mascarpone sūrio
2 citrinų žievelės (tarkuotos)
  1. 300 ml grietinėlės pašildykite iki virimo (neužvirkite), sudėkite šokoladą, citrinos žieveles ir išmaišykite, kad šokoladas ištirptų. 
  2. Įmaišykite mascarpone sūrį ir likusius 300 ml grietinėlės, gerai išplakite ir pastatykite vėsiai (į šaldytuvą) bent 4 val. arba per naktį.
Karamelizuoti riešutai:
80 g lazdyno (ar kitų mėgstamų) riešutų
60 g cukraus
Riešutus šiek tiek susmulkinkite (aš pjaunu bent pusiau) ir pakepinkite. kepinant atšoka riešutų skūrelės - jas išrinkite (išpūskite ar kitu stebuklingu būdu atsikratykite jų :) ).
Keptuvėje ištirpinkite cukrų ir suberkite riešutus, greitai pamaišykite ir išpilkite karamelės ir riešutų masę ant kepimo popieriaus - uždenkite kitu lapu kepimo popieriaus ir suspauskite iki maždaug 1 cm ar plonesnio "blyno". Nenusideginkite!
Kai karamelė pravės supjaustykite, susmulkinkite į nedidelius gabalėlius.

Citrinos "marškinėliuose":
apie 150-200 g citrinų "marškinėliuose", supjaustytų į mažus kubelius.

SUJUNGIMAS:
  1. Prieš viską sujungiat, išplakite kremo masę iki tirštos grietinės/kremo konsistencijos - kremas turi laikyti formą, nekristi nuo šaukšto ar mentelės.
  2. Susidėkite visus blynus vieną ant kito, uždėkite norimo dydžio lėkštute ir apipjaukite visus blynus vienu metu. Nupjautus kraštus galima padžiovinti, susmulkinti ir įmaišyti į kelis pertepimo sluoksnius.
  3. Sluoksniuokite blynus su kremus. Pasilikite pakankamai kremo viršaus aptepimui. 
  4. Viršų dekoruokite citrinų "marškinėliuose" kubeliais ir karamelizuotais riešutais.
Skanių, riebių Užgavėnių!

Komentarai