Apelsininiai blyneliai

 


Ruošiausi šiuos blynelius kepti užgavėnėms, bet supratau, kad neišlauksiu. Nusprendžiau, kad labai tiks Šv. Valentino saldiems pusryčiams. Sudėtines dalis galima ir net reikia pasigaminti iš anksto, todėl pradėjau gaminti šiandien. Ir negalėjau sustoti :D

Skonis ir kvapas gavosi dieviškas. Jei mėgstate apelsinus, jums tikrai patiks. Ir be galo saldu, bet kartą metuose toks saldumas- ne nuodėmė :)

Blynelių įdarui reikės Apelsinų "marškinėliuose" - sirupe troškintų apelsinų - juos reikia pasigaminti bent prieš dieną.

Apelsininė karamelė ir baltojo šokolado putėsiai nėra būtini. Vietoj jų galima blynelius patiekti su vaniliniais ledais ir apelsinų sirupu.

Taip pat iš anksto (iš vakaro) reikia pasigaminti baltojo šokolado kremą iš:
200 ml riebios plakamos giretinėlės
50 g balto šokolado
1/2  arb. šaiukštelio vanilės ekstrakto
1,5 g želatinos

  1. Želatiną pamerkite į vandenį (aš naudojau kelis lapelius - pamirkiau kelias minutes. Jei naudojate grūdelius - iš anksto užpilkite nedideliu kiekiu vandens).
  2. 100 ml grietinėlės užkaitinkite beveik iki virimo, sudėkite baltą šokoladą ir  išmaišykite, kad šokoladas ištirptų. Sudėkite išbrinkusią želatiną ir maišykite kol ji ištirps. Galiausiai supilkite likusius 100 g šaltos grietinėlės, viską gerai išmaišykite ir palikite šaldytuve per naktį arba bent 4 valandoms.
  3. Prieš patiekiant gerai išplakite iki standžių putų. 
Apelsininę karamelę taip pat galima pasigaminti iš anksto. Jums reikės:
35 g cukraus
30 g sviesto
75 g apelsino sulčių
  1. Keptuvėje ar puode storu dugnu ištirpinkite cuktų ir palaukite kol pradės šiek tiek rusvėt. Ilgai nelaukite, kai spalva yra šviesaus gintaro spalvos- sudėkite sviestą, o jam ištirpus - supilkite apelsinų sultis. 
  2. Virkite ant mažos kaitros atidengtu dangčiu iki 20 min. - kuo ilgiau kaitinsite, tuo tirštesnė gausis karamelė.
  3. Jei naudosite natūralias, šviežiai spaustas sultis su tirštimu (aš taip dariau) - prieš supilant į indelį - perkoškite per sietelį.
  4. Šaldytuve sutirštėja ir gaunasi labai skanus apelsininis karamelės kremas. Jei norite skysto padažo - prieš patiekiant pašildykite.
Man šis karamelės kremas toks skanus, kad tikrai jo pasidarysiu daugiau.

Blynelių tešlą taip reikia pasigaminti iš anksto. Kas "subręstų", reikia, kad pastovėtų bent kelias valandas, kad atsipalaiduotų gliutenas ir išeitų oro burbuliukai. Bet galima susimaišyti ir dieną prieš kepimą. Taip pat galite blynus išsikepti ir kelias dienas laikyti maišelyje (ar sandariame inde) šaldytuve. Nors blyneliai kepami kaip lietiniai, ši tešla šiek tiek tirštesnė. 7-10 blynelių (priklausomai nuo keptuvės dydžio) reikės:
100 g duonos miltų (ne ekstra ir ne karališkų)
20 g (1 valg. šaukštas su kaupu) cukraus
žiupsnelis druskos
2 dideli kiaušiniai
250 g pieno
30 g sviesto (ištirpinto)
po 1 arb. š. apelsinų sirupo (iš apelsinų "marškinėliuose") ir Tripple Sec (arba Grand Marnier, arba Cointreau, arba romo)
vandens, jei tešla labai tiršta (ar pyliau 50 g)

  1. Pirmiausiai išplakite kiaušinius su cukrumi ir druska. Plakite su kotiniu trintuvu ar rankomis. Netinka plakti su plaktuvu, nes nereikia, kad susidarytų putos.
  2. Supilkite miltus ir gerai išmaišykite.
  3. Supilkyte visus likusius produktus, gerai išmaišykite, kad neliktų miltų gumuliukų ir palikite stovėti bent kelioms valandoms. Šaldytuve tešlą galite laikyti ir kelias paras.
  4. Įkaitintą keptuvę patepkite sviestu ar lydytam svieste ar aliejuje pamirkytu popieriniu rankšluosčiu ir kepkite kaip lietinius blynus. Man gavosi 7 blynai kepant 28 cm skersmens keptuvėje - šį kartą stengiausi kiekvienam blynui naudoti vienodai tešlos - po maždaug 50 g. Jei keptuvė 22cm skersmens, turėtų gautis apie 10 blynų.
Na ir galiausiai - apelsininis įdaras. Jam reikės:
500 g obuolių
100 g apelsinų "marškinėliuose
20 g rudo cukraus
20 g sviesto

  1. Obuolius nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite mažais kubeliais (kraštinės apie 0,5 cm). Kad neruduotų vos supjaustę - merkite į vandenį su citrinų sultimis.
  2. Keptuvėje ištirpykite cukrų ir sviestą ir sudėkite apie pusę nusausintų (jei mirko citrininiame vandeny) obuolių. Kepkite kol išgaruos skystis.
  3. Supjaustykite tokio pačio dydžio kubeliais apelsinus "marškinėliuose" ir sudėkite į keptuvę. Šiek tiek pašildykite, sudėkite likusius nusausintus obuolius ir išjunkite kaitrą.

SERVIRAVIMAS:

  1. Jei viską esate susiruošę iš anksto, pasišildykite apelsininę karamelę, blynus, išplakite baltojo šokolado kremą.
  2. Į blynelį dėkite 1-2 šauktus obuolių-apelsinų įdaro ir blynelį suriškite. Aš naudojau vyšninius guminukinius saldainius - juosteles.
  3. Patiekite su apelsinine karamele, baltojo šokolada kremu (galima keisti į vanilinius ledus), apšlakstykite apelsinų sirupu.

Skanaus!

Komentarai