Wellington'o jautienos kepsnys

 

Wellington'o jautienos kepsnys - prabangiai skambantis ir prabangiai atrodantis kepsnys, kurį pasigaminti visai nesunku. Tačiau šventinio stalo puošmena garantuota, nepriklausomai nuo to ar tai šventiniai savaitgalio šeimos pietūs, ar kitokia proga.

Nors išoriškai atrodo lyg pyragas, visgi tai - jautienos kepsnys, todėl pats svarbiausias ingredientas - gera brandinta jautienos išpjova. Pirkdami jautienos išpjovą - netaupykite. Ji turi būti arti tobulumo.

Taigi, norint pasigaminti šį kepsnį, reikės (8 suaugusiems žmonėms):

apie 650 g jautienos išpjovos, geriausia naudoti vidurinę vienodo storio dalį (plonėjančius galus nupjauti)
2 valg. š. aliejaus
apie 1 val. š. Dijon garstyčių (be grūdelių)
druskos, pipirų pagal skonį
1 pakelio bemielės sluoksniuotos tešlos (geriausia, jei bus 1 lakštas arba galima 2 sujungti į vieną)
6-8 riekelės vytinto kumpio

GRYBŲ ĮDARUI
Apie 250-300 g. įvairių grybų (pievagrybiai, baravykai, voveraitės ar kt., arba jų mišinys)
2 dideli svogūnai
3 česnako skiltelės
2 valg. š. aliejaus
3 šaukštai viskio arba balto vyno (nebūtina)
žiupsnelis čiobrelių lapų (nebūtina)
sauja kaštainių arba graikinių riešutų
druskos, pipirų pagal skonį

CREPE blyneliai:
1 kiaušinis
140 ml pieno
3 valg. š. (apie 50 g) miltų

KIAUŠINIO PLAKINYS APTEPIMUI:
1 kiaušinio trynys
1 valg. š. vandens

I. Jei naudosite šaldytą sluoksniuotą tešlą - išsiimkite, kad atitirptų.

II. Pirmiausiai pasiruoškite grybų įdarą:
1. Grybus sukapokite peiliu arba smulkintuve iki mažų gabaliukų, taip pat susmulkinkite ir riešutus.
2. Smulkiais kubeliais supjaustykite (arba išspaustykite) svogūną ir česnaką ir pakepinkite aliejuje iki kol pradės darytis skaidrūs. Tuomet suberkite į keptuvė susmulkintus grybus ir riešutus, kepinkite ant nedidelės ugnies kol išgaruos skystis, įpilkite viskį ar vyną ir dar pakepinkite kol vėl išgaruos skystis, pagardinkite druska, pipirais ir čiobreliu ir palikite atvėsti.

III. Išsikepkite blynelius: Lengvai išplakite kiaušinį, suberkite miltus, supilkite pieną ir viską lengvai išplakite - nereikia plakti iki putų - jei jų atsirado pamaišykite, kad jos sukristų. Tešloje neturi likti miltų gabaliukų - jei jų yra, tešlą galite perpilti per sietelį. Iš gautos tešlos iškepkite 3 lietinius blynus per visą keptuvę (28 cm skersmens ar didesnę). Keptuvę naudokite didžiausią, kokią turite. Jei keptuvė mažesnė, blynelių gausis daugiau.

IV. Paruošiam mėsą:
1. Jei turite visą jautienos išpjovą, plonuosius galus nupjaukite (panaudosite kur nors kitur), palikite tik vidurinę, stotriausią (vienodo storio), dalį. Gausiai pabarstykite pipirais ir druska.
2. Įkaitinkite aliejų keptuvėje ir dėkite jautieną - apkepkite iš visų pusių po 2-3 minutes. Ji neturi visai iškepti, nes dar keps orkaitėje. Jei norite gerai iškepusios, pakepkite keliomis minutėmis ilgiau.
3. Išėmę jautieną iš keptuvės, iš karto, kol karšta, aptepkite garstyčiomis.

V. "Surinkite" kepsnį:
1. Pasitieskite maistinę plėvelę. Plėvelė turi būti gerokai platesnė nei yra jautienos ilgis - to reikės, kad būtų galima užsukti ir užrišti "vyniotinio" galus.
2. Ant plėvelės patieskite lietinius blynus taip, kad jie būtų pagrindas į kurį bus suvyniotas "vyniotinis".
3. Ant blynų išdėliokite vytinto kumpio juosteles.
4. Ant kumpio paskleiskite grybų masę tolygiu sluoksniu. Plotas turi gautis jautienos išpjovos ilgio pločio ir tokio ilgio, kad apsivyniotų aplink mėsą.

 

5. Plėvelės pagalba susukite viską į "vyniotinį". Grybai turi vienodu sluoksniu apgaubti mėsą ir likti kumpio bei blynelių apvalkale. Galus stipriai užsukite ir užriškite. "Vyniotinį" dėkite į šaltytuvą, kad atvėstų ir "susiklijuotų".

6. Pasiruoškite tešlą. Išėmę "vyniotinį" iš šaldytuvo, atsargiai jį išvyniokite iš plėvelės ir tampriai apgaubkite tešla vienu sluoksniu. Jei lieka tešlos - nupjaukite. Tešlą sandariai užklijuokite. Jei lieka tešlos - nupjaukite, peiliu ar specialiu įrankiu "perforuokite" - įpjaukyte skylutes ir panaudosite kaip antrą tešlos sluoksnį.
7. Išsiplakite kiaušinį su vandeniu ir juo aptepkite tešlą. Jei naudojate antrą sluoksnį - atsargiai jį uždėkite ant viršaus ir dar kartą aptepkite kiaušinio plakiniu, pabarstykite rupia druska.

Kepkite iki 200 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje kol gražiai pagels - apie 30 minučių. 

Prieš patiekiant, kepsnys turėtų dar apie pusvalandį "pailsėti".

Skanaus!







Komentarai