Stollen su frangipane ir marcipanais

Pastaruoju metu atradau šefą Richard Bertinett ir jo nuostabius kepinių receptus. Jo mielinės tešlos yra tiesiog tobulos. Kitų dar neišbandžiau, bet tai tik netolimos ateities klausimas. Jo cinamoninių bandelių receptas jau yra mano tinklarašytje, o šį kartą - Stollen - vokiška kalėdinė duona, su nuostabiu migdolų kremu (frangipane) ir marcipanais.


PRODUKTAI (3 dideliems štolenams):

TEŠLAI:
500 g "stiprių" kvietinių miltų, (pvz. 550D)
10 g šviežių mielių
250 g pieno (kūno temperatūros)
100 g sviesto (minkšto)
25 g cukraus
5 g druskos
110 g kiaušinių (pasvertų su lukštu - apie 2 dideli kiaušiniai)
1 porcija Frangipane
200 g natūralių, nedažytų marcipanų masės

ĮDARUI:
190 g razinų (pvz. Sultana)
50 g cukruotų vyšnių
100 g įvairių cukartų
30 g pakeptų migdolų dribsnių
4 v. š. romo
1 a.š. cinamono (nebūtinai)

FRANGIPANE
100 g maltų migdolų (migdolų miltų)
100 g cukraus
100 g sviesto (minkšto)
1 didelis kiaušinis
25 g miltų
1 v. š. romo

GLAZŪRAI:
50 g sviesto (ištirpinto)
apie 50 ml. romo
daug cukraus pudros

GAMINAME

1. Sumaišome įdarui skirtas razinas, cukatus, migdolus (jei neturite vyšnių, ar cukatų - pakeiskite kitais džiovintais vaisiais), užpilame romu. Tą galima padaryti ir dieną ar net kelias prieš kepimą, kad vaisiai prisigertų romo. Romą galima keisti stipria juoda arbata. 

2. Supilame miltus į dubenį ir pirštais sutrupinkime į juos mieles, patriname mieles tarp pirštų kartu su miltais, kad kuo labiau susitrupintų. Sumaišome pieną, minkštą sviestą, cukrų, druską, kiaušinius ir supilame miltus su mielėmis. Toliau aš maišau mikseriu su tešlos antgaliais - 4 minutes lėčiausiu greičiu ir, padidinus greitį, dar 10 min.

3. Išverčiame tešlą ant stalo, rankomis padarome stačiakampį ar kvadratą, ant jo supilame išmirkusius vaisus ir minkome rankomis, kol vaisiai tolygiai pasiskirstys. Tuomet dedame tešlą atgal į dubenį, uždengiame rankšluostėliu ar plėvele ir paliekame kilti bent 45 min.

4. Kol tešla kyla, pasigaminame frangipane: išsukame sviestą su cukrumi iki baltumo, supilame migdolų miltus ir maišome iki purumo, įmušame kiaušinį, toliau maišome, galiausiai supilame romą, viską gerai išmaišome ir pasidedam į šoną.

5. Marcipanus padaliname į 6 dalis ir padarome "dešreles" tokio ilgio, kokio bus štolenai.

6. Kai tešla iškyla, padaliname ją į 3 dalis, rankomis suformuojame stačiakampius, ant kurių užtepame lygiomis dalimis frangipane ir ant kiekvieno dedame po 2 marcipanų "dešreles".



7. Imame tešlos ilgąjį kraštą ir užlenkiame iki vidurio, kad uždengtume vieną marcipano juostelę. Tuomet kitą kraštą užlenkiame taip pat link vidurio ir suformuojame kepaliuką - siūlė turi būti apačioje, galai taip pat "uždaryti", kad neišbėgtu įdaras.

8. Perkelkite kepaliukus į kepimo skardą ir, uždengę, palikite kilti bent 45 min. 3 kepaliukai vienoje skardoje yra tikrai per daug, nes tešla gerai kyla ir man susiglaudė kraštais. gerai, kad įtarusi tokį galimą scenarijų, buvau tarpus atskyrusi kepimo popieriumi, bet būtų geriau, kad kiekvienas kepaliukas turėtų savo atskirą erdvę ir nereikėtų kepant "stumdytis" su kaimynu :) .



9. Įkaitiname orkaitę iki 180 C laipsnių (be vėjalio)

10. Prieš kepant, aptepame štolenus kiaušinio plakiniu ir kepame apie 30-35 min. Kad smarkiai neapskrustų, galima pridengti viršų folija ar kepimo popieriumi.

11. Iškepusius, palaukiam kol visiškai atvės. 



12. Ištirpiname sviestą, supilame romą. Pasiruošiame "vonelę" cukraus pudros.

13. Merkiame štoleną į sviesto ir romo mišinį (arba juo aptepame), ir iš visų pusių apvoliojame cukraus pudra.

14. Kiekvieną kaip įmanoma sandariau įvyniojame į sviestinį popierių, arba valgome. jei išsikepėte gerokai prieš Kalėdas, galima užšaldyti.

Skanaus!





Komentarai