Morkų pyragas be gliuteno

 

TEŠLAI:

1/2 puodelio skysto kokosų aliejaus
3 puodelis migdolų miltų
1,5 arb. š. druskos
po 1 arb. š. malto kardamono, cinamono, imbiero
1 arb. š. kepimo miltelių
0,5 arb. š. maistinės sodos
5 dideli kiaušiniai
1+1/4 puodelio tamsiai rudo cukraus
1 arb. š. vanilės esencijos
285 g. morkų
3/4 puodelio kokoso drožlių
3/4 puodelio graikinių riešutų (susmulkinti)
1/2 puodelio "auksinių" razinų (man nepatinka - nededu)

KREMAS:

1 variantas:

230 g kreminio sūrio 
0,5 puodelio sviesto (kambario temperatūros)
1,25 puodelio cukraus
1/3 puodelio graikiško jogurto
1 arb. š. vanilės esencijos
žiupsnelis druskos (jei kreminis sūris sūdytas, druskos nebedėkite)

2 variantas (man šis variantas labiau patinka)

250 g mascarpone
150 ml riebios, plakamos grietinėlės
3 valg. š. cukraus pudros

Pasirinktinai - karamelės, tarkuotos apelsino žievelės, apelsino cukatų


1. Morkas sutarkuojame burokine tarka (geriau smulkesne) ir rankomis išspaudžiame morkų sultis - imame po saują morkų ir suspaudę į kumštį spaudžiame. Sulčių mums nereikės.

2. Sumaišome tešlai skirtus sausus produktus: migdolų miltus, druską, prieskonius, kepimo miltelius, sodą.

3. Kiaušinius plakame su cukrumi kol masė padidės apie 3 kartus (apie 5-7 minutes), supilame vanilės esenciją ir išplakame ir po truputį, plakant pilame miltus.

4. Sumaišome nuspaustas morkas, kokoso drožles, smulkintus graikinius riešutus, razinas ir po truputį, maišant, sudedame į kiaušinių ir miltų masę.

5. Paruošiame kepimo formas: ištepame kokoso aliejumi ir pabarstome migdolų miltais. Kepimo formų reikia tiek, kiek darysite sluoksnių, nes gražiai perpjauti nepavyks, nes "blynai" bus drėgni ir su riešutų gabaliukais, kurie neleis gražiai perpjauti. Standartiškai reikia 2-3 apvalių 20 cm formų. Aš kepiau 4 - 18 cm ir gavosi idealus "blyno" aukštis.

6. Kepame iki 180 Celsijaus laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai  pagels ir į centrą įkištas medinis pagaliukas , ištraukus, bus sausas - apie 30-35 min.

7. Pyrago blynai turi pilnai atvėsti. Galima juos išsikepti ir prieš kelias dienas.

8. Gaminame kremą: 
1 variantas: išsukame kreminį sūrį, atskirai išsukame sviesta, sudedame kartu ir plakant sudedame kitus produktus ir gerai išplakti. Gali atrodyti skystoka, bet palaikius šaldytuve sutirštės.
2 variantas: išsukame mascarpone, išplakame grietinėlę (ne iki pilno standumo), sudedame kartu, po truputį dedant cukrų, plakame kol gausis purus vientisas kremas. Neperplakite iki sviesto. Man labai tinka apelsinas, todėl įdedu tarkuotos apelsino žievelės - apie 1 arb. šaukštelį.

8. "Blynus" pertepame kremu. Man labai tinka karamelė, todėl vieną sluoksnį darau iš karamelės. Karamelės negaminu, ją perku pagamintą.

9. Dekoruokite jums patinkančiais produktais: apelsinų cukatais, kokoso drožlėmis, riešutais ar kt.

10. "Surinktą" pyragą reikia laikyti šaldytuve, kad sustingtų kremas.


Komentarai