Kimchi

 

Man labai patinka rytų azijos maistas, fermentuoti produktai - taip pat. Kimchi - raugintų kopūstų alternatyva, kurią galima gan greitai pasigaminti. Sakoma, kad galima naudoti vos pagamintus, bet man skaniausia, kai pastovi bent kelias savaites.

PRODUKTAI:

2 didesni kininiai (Pekino) kopūstai (apie 2,5-3 kg)
apie 100 g druskos

Padažui:
240 ml vandens
2 valg. šaukštai ryžių miltų
2 valg. šaukštai cukraus

Daržovės:
Daržovių kiekiai apytiksliai. Jei kažko neturite ir neįdėsite ar dėsite mažiau ar daugiau - ne bėda. 
2 puodeliai šiaudeliais pjaustytų ridikų (tinka tiek dideli balti, tiek maži)
1 puodelis šiaudeliais pjaustytų morkų
5 svogūnų laiškai, supjaustyti tokio pačio ilgio kaip morkos
1 puodelis česnakų laiškų, supjaustytų kaip svogūnų laiškai
iki 240 ml Minari (aš pilu apie 50 ml) (nebūtina)

Prieskoniai:
1/2 puodelio (apie 20 skiltelių) česnako
2 arb. šaukšteliai smulkinto imbiero
1 vidutinio dydžio svogūnas
1/2 puodelio žuvų padažo (fish sauce) (gali būti mažiau)
iki 2 puodelių džiovintų korėjietiškų (ar kokių turėsite) čili pipirų dribsnių ar miltelių. Jei nenorite aštriai, galite keisti dalį ar visą kiekį į saldžiosios paprikos miltelius, arba visai nedėti. Aš dedu šaukštą čili dribsnių (be sėklų) ir šaukštą saldžiosios paprikos miltelių.

Kopūstų paruošimas:
  1. Pirmiausiai reikia pasiruošti kopūstus. Nupjaukite kotelių galiukus, įpjaukite iki pusės nuo koto galo ir lapus atsargiai praskirkite. Puses tokiu pat būdu padalinkite į ketvirčius. Jei kopūstai labai dideli, galite ketvirčius padalinti dar per pusę. 
  2. Po tekančiu šaltu vandeniu gerai išplaukite tarpus tarp visų lapų ir "pasūdykite" kiekvieną tarpą tarp lapų, daugiau druskos pilant ties kietąja dalimi.
  3. Sudėkite pasūdytus kopūstus į dubenį ir laikykite mažiausiai 2-3 val. - kol suminkštės ir lengvai lankstysis nelūždami, kas pusvalandį apverčiant.
    Galima pasūdyti iš vakaro ir laikyti per naktį.
  4. Kai kopūstai minkšti, gerai išplaukite po šaltu tekančiu vandeniu, kad neliktų druskos ir nuspauskite vandenį.
Padažas:

Sumaišykite vandenį ir miltus, gerai išmaišykite, kad nebūtų gumuliukų ir kaitinkite ant visdutinės kaitros maišant, kol sutirštėja ir pradeda kilti burbuliukai. Supilkite cukrų, dar pakaitinkite apie 1 min. ir palikite visiškai atvėsti.

Prieskonių paruošimas:

  1. Jei turite smulkintuvą, pasmulkintą svogūną, česnakus, imbierą sumeskite į smulkintuvą ir sutrinkite iki tyrės. Jei neturite - sutarkuokite "bulvine" tarka. 
  2. Gautą tyrelę ir visus kitus prieskonius suberkite į atvėsusį padažą ir išmaišykite.
Daržovių paruošimas:
  1. Morkas, ridikus supjaustykite šiaudeliais. Galima ir sutarkuoti, bet tarkuojant daržovės netenka daug sulčių daug sulčių.  Pjaustymas šiaudeliais gali gasdinti, jei nežinote "korėjietiško" pjaustymo metodo: daržoves reikia supjaustyti griežinėliais (aš pjaustau įstrižai, kad gautųsi ilgesni šiaudeliai), tuomet gautą "traukinuką" susiguldyti, kad riekutės gultų viena ant kitos ir pjaustyti šiaudelius. Aštrus peilis bus didelis pagalbininkas ir pjaustymas užtruks ne daug ilgiau nei tarkavimas.
  2. Svogūnų ir česnakų laiškus supjaustykite panašaus ilgio, kaip morkų šiaudeliai.
  3. Daržoves užpilkite padažu sumaišytu su priekoniais ir gerai išmaišykite (rekomenduoju užsimauti pirštines ir išminkyti rankomis).
Kimchi sujungimas:
  1. Jei naudojote čili pipirus, būtinai užsidėkite pirštines.
  2. Gauta daržovių mase "įdarykite kiekvieną tarpą tarp kopūsto lapų. Labai daug dėti nereikia, bet svarbu, kad būtų "išteptas" kiekvienas tarpas.
  3. Lenkite kiekviena kopūsto skiltelę pusiau, lapu gražiai apgaubkite kotą ir sloksiukite "įdarytus" kopūstus stiklainyje, puodynėje ar kitame inde.
  4. Sakoma, kad galima valgyti iš karto arba fermentuoti. Aš visuomet fermentuoju: 1-2 dienas palaikau kambario temperatūroje ir tuomet statau į vėsią vietą. Kas kelias dienas paspaudžiu, kad sultys apsemtų kopūstus. Pradžioje jausis dujų kvapas, bet po kelių savaičių jis turi dingti.
Mes vartojame taip pat, kaip ir raugintus kopūstus - prie mėsos patiekalų, arba vienus. Prieš valgant supjaustau mažesniais gabalėliais ir patiekiu nesugadinant kopūsto ketvirčio formos.

Skanaus!

Komentarai