Koldūnai rytietiška tema

 


Koldūnų lipdymas yra tarsi meditacija ir kūryba, todėl lipdau juos skirtingus. Keletas įdomių lipdimo būdų yra šiame video, tačiau galite kurti ir savus.

TEŠLA labai paprasta, bet beveik tobula:
3 stiklinės miltų
1 stiklinė karšto vandens
1 šaukštelis druskos

  1. Miltus su druska suberkite į dubenį, padarykite duobutę ir supilkite karštą vandenį (užverdu ir palieku pastovėti kelias minutes). Iš pradžių išmaišykite šaukštu ir vėliau išminkykite rankomis. 
  2. Neišsigąskite, kad tešla labai sausa ir plyštanti. Suvyniokite tešlą į plėvelę ar maišelį ir palikite pastovėti  kambario temperatūroje 0,5 - 1 val. Ji suminkštės, gaminant nelips prie paviršių, neplyš, o išvirus bus tvirta.
ĮDARAS (jei kažko neturite, ar nemėgstate galite nedėti) :
apie 500 g maltos jautienos
1 morka
kelių svogūnų laiškai
česnakų laiškai (panašus kiekis kaip svogūnų laiškų)
kelios skiltelės česnako
3 dideli pekino kopūsto lapai
6-7 šitaki grybai
2 arb. šaukšteliai druskos
1/4 arb. šaukštelio maltų pipirų
kitų prieskonių, pagal skonį (čili pipirų, petražolių, kalendros, žuvies ar austrių padažo ar kt.)
  1. Jei šitaki grybai džiovinti - užpilkite karštu vandeniu ir palikite mirkti, kol ruošite kitus produktus.
  2. Morką supjaustykite arba sutarkuokite plonais šiaudeliais. Jei šiaudeliai ilgi - pasmulkinkite, kad dedant įdarą ir lipdant koldūnus jie nelįstų lauk.
  3. Susmulkinkite svogūnų, česnakų laiškus.
  4. Susmulkykite čenaką (smulkiais kubeliais ar išspauskite specialiu prietaisu).
  5. Pekino kopūstą supjaustykite juostelėmis/šiaudeliais (panašiai kaip morkas).
  6. Šitaki grybus taip pat supjaustykite plonais šiaudeliais.
  7. Viską sumaišykite.



KOLDŪNŲ GAMINIMAS
  1. Tešlą kočiokite nedidelėmis porcijomis, nes ji greitai džiūna: padalykite į 6 dalis, ir kol vieną kočiojate, kitas laikykite suvyniotas. Iškočioti reikia labai plonai, todėl, jei turite, pasinaudokite makaronų gaminimo mašinėle. Tešla turi būti apie 1-2 milimetrų storio. 
  2. Pasinaudodami taure, puodeliu ar specialiu prietaisu išspauskite norimo dydžio apskritimus. Tešla beveik nelimpa, visgi rekomenduoju išspaustus apskritimus dėti ant šiek tiek miltais pabarstyto paviršiaus ir laikyti uždengtus plėvele, kad nedžiūtu. Jei šiek tiek apdžius, prieš užspaudžiant koldūną, tešlos kraštą perbraukite į vandenį pamerktu pirštu.
  3. Jei gaminate "vieno kąsnio" koldūnus, įdaro turi būti apie 5 gramai, t.y. maždaug arbatinis šaukštelis.
  4. Kadangi koldūnų gaunasi keli padėklai, aš juos dedu ant kepimo popieriaus ir vėliau tie padėklai keliauja į šaldiklį. O sušalusius koldūnus dedu į dėžutes ar maišelius.
  5. Geriausiai šiuos koldūnus virti garuose apie 10-15 min. ir valgyti dažant į sojos padažą, o jei mėgstate aštriau - sojos padažą pagardykite šlakeliu ryžių acto ir žiupsneliu čili pipirų dribsnių.
Skanaus!

Komentarai