Oi, kaip aš mėgstu daiktus su istorijom!!! O jei tai maistas ir susijęs su šokoladu, tai geriau negali būti!
Šį kartą vėl įsivėliau į daugiapakopį gaminimą. Viskas prasidėjo nuo vieno įrašo Facebook'e su nuoroda į man patinkantį Davit Lebovitz tinklapį. Vėliau http://www.alfa.lt/ aptikau štai tokią istoriją:
"1852 metais šokolado gamintojas anglas Samuelis Germanas sukūrė „Kepėjo Germano saldųjį šokoladą“. 1957 metais vienas Teksaso valstijos gyventojas atsiuntė S. Germanui šokoladinio torto receptą, kurio pagrindinė sudedamoji dalis buvo Germano sukurtasis šokoladas. Šis receptą paskelbė spaudoje ir tai padėjo pakelti šokolado pardavimą. Ilgainiui „German‘s chocolate cake“ („Germano šokoladinis pyragas“) pametė „s“ raidę ir liko tik „German chocolate cake“, o tai išvertus reiškia „Vokiškas šokoladinis pyragas“."
Be to, nusprendžiau šeimai pagaminti ką nors, kuo galėtume mėgautis užsidegę žvakutes Žemės valandos metu.
Taigi, norint pagaminti Vokišką šokoladinį tortą pagal David Lebovitz receptą, reikia tokių produktų:
60 g tamsaus šokolado
60 g kartaus šokolado
6 v. š. vandens
240 g sviesto (kambario temperatūros)
1 ¼ puodelio + ¼ puodelio cukraus
4 didelių kiaušinių
2 puodelių miltų
1 a. š. kepimo miltelių
1 a. š. sodos
½ a. š. druskos
1 puodelio pasukų (kambario temperatūros)
1 a. š. vanilės esencijos
1 puodelio riebios grietinėlės
1 puodelio cukraus
3 didelių kiaušinių tryniai
85 g sviesto
½ a. š. druskos
1 puodelio smulkintų pakepintų graikinių riešutų
1 1/3 puodelio pakepintų kokoso drožlių
Sirupui:
1 puodelio vandens
¾ puodelio cukraus
2 v. š. tamsaus romo
Torto aptepimui ir papuošimui:
240 g juodo šokolado
2 v. š. kukurūzų sirupo
45 g sviesto
1 puodelio riebios grietinėlės
* 1 puodelis=240 ml
1. Mikrobangų krosnelėje ištirpinau tešlai skirtą šokoladą su vandeniu ir gerai išmaišiau. Palikau atvėsti iki kambario temperatūros.
2. Kitame dubenyje 5 minutes plakiau sviestą su 1 ¼ puodelio cukraus, kol masė tapo puri. Įmaišiau ištirpintą šokoladą, maišant įmušiau po vieną visus tešlai skirtus kiaušinių trynius.
3. Sumaišiau miltus, kepimo miltelius, sodą ir druską ir įmaišiau į kreminę sviesto masę.
4. Į tešlą įmaišiau pasukas, vanilės esenciją.
5. Kitame dubenyje išplakiau 4 kiaušinių baltymus su ¼ puodelio cukraus, iki purių putų.
6. Įmaišiau į tešlos masę trečdalį baltymų putų, vėliau- likusias baltymų putas. Nereikia maišyti labai smarkiai- tik tiek, kad nesimatytų putų juostų.
7. Tešlą padalinau į dvi 20 cm skersmens (gali būti ir didesnės) apvalias, kepimo popieriumi išklotas ir svietu išteptas, kepimo formas ir kepiau apie 50 min. 180 C laipsnių karštumo orkaitėje.
Iškeptus torto pagrindus reikia visiškai atvėsinti. O kol jie vėsta, pasigaminti pertepimą, sirupą ir glaistą.
Pertepimas:
1. Išplakiau 3 kiaušinių trynius su grietinėle ir cukrumi ir nuolatos maišydama kaitinau juos puode, kol sutirštėjo (turi nenubėgti nuo šaukšto).
2. Į kitą dubenį sudėjau sviestą, druską, pakepintus riešutus ir kokoso drožles, užpyliau karštu kremus ir išmaišiau, kad ištirptų sviestas.
3. Palikau atvėsti. Atvėsęs pertepimas turi sutirštėti.
Sirupas:
Nedideliam puode užvirinau vandenį, supyliau cukrų ir kaitinau, kol cukrus ištirpo. Supyliau romą ir palikau atvėsti.
Torto aptepimui ir papuošimui:
1. Į dubenį sudėjau 240 g susmulkinto šokolado, 45 g sviesti ir šaukštelį kukurūzų krakmolo (nes neturėjau sirupo).
2. Užkaitinau grietinėlę beveik iki virimo ir užpyliau ant šokolado, truputį palaukiau, gerai išmaišiau ir palikau atvėsti.
Torto gamyba:
1. Kiekvieną torto pagrindą perpjoviau pusiau horizontaliai.
2. Padėjau pirmą torto sluoksnį ant padėklo, apšlakščiau ketvirtadaliu sirupo ir aptepiau ketvirtadaliu pertepimo masės. Taip padariau ir su kitais trim sluoksniais.
3. Šokoladiniu glaistu aptepiau torto šonus ir papuošiau torto viršų.
Šokoladiškesnio torto nesu valgiusi! Tiek daug šokolado, grietinėlės ir sviesto, dar niekada nenaudojau!
Pastabos:
- kitą kartą kepčiau gerokai didesnio skersmens kepimo formoje ir daryčiau plonesnį tortą - 2 arba 3 sluoksnių.
- jei šokoladas saldus, reikia naudoti daug mažiau cukraus.
Komentarai