2009-07-28

Kinietiškos agurkų salotos

Net nežinau ar šį patiekalą galima pavadinti salotomis, tačiau jos turėtų patikti tiems, kurie mėgsta šviežiai raugrus/marinuotus agurkus. Visgi, nors aš ir nemėgstu šviečiai raugtų agurkų, pagal šį receptą paruošti agurkai man yra įdomus garnyras prie kitų patiekalų. Geriausia šias salotas - užkandžius ruošti iš vakaro.

Aštrusis variantas:
4-5 vidutinio dyžio agurkai
2 a. š. druskos
2 š. vyno acto
1 š. lengvo sojos padažo
1 š. rudojo cukraus
1 š. sezamo sėklų aliejaus kepimui
1/2 a.š. (arba pagal skonį) smulkintos imbiero šaknies
1/2 a.š. (arba pagal skonį) smulkintos aitriosios paprikos (skaičiau internete, kad galima pakeisti Tabasco padažu)
Agurkus supjaustyti išilgai į 8 dalis, apibarstyti druska, išmaišyti kad druska pasiskirstytų tolygiai, sudėti į kiaurasamtį ar tinkliuką žieve į viršų ir pastatyti į šaldytuvą mažiausiai valandai, bet galima palaikyti ir per naktį, nes turi nusivarvėti sultys.

Vyno actą, sojos padažą ir cukrų sumaišyti, palaukti kol cukrus ištirps.

Įkaitinti keptuvę, supilti aliejų. Kai aliejus pradeda rūkti, sudėti susmulkintą aitriąją papriką ir imbierą, pakepinti apie 1 min., supilti iš vyno acto, sojos padažo ir cukraus pagamintą padažą ir pakepinti keletą minučių, sudėti agurkus ir trumpai apkepinti (apie 1 min.), kad susigertų skonis ir kvapas. Ugnis visą laiką turi būti didelė.

Išgriebti agurkus iš keptuvės ir prieš valgant atšaldyti. Galima valgyti ir šiltus, tačiau man skaniau atšaldyti.

Kitas variantas - česnakinis. Kinijoje taip paruošti agurkai yra populiarus užkandis:
4-5 agurkai
2 a. š. druskos
1 galvutė česnako
1 š. cukraus
1 š. ryžių acto (arba vyno acto)
1 a. š. sezamo sėklų aliejaus
Agurkus supjaustyti išilgai į 8 dalis, apibarstyti druska, išmaišyti kad druska pasiskirstytų tolygiai, sudėti į kiaurasamtį ar tinkliuką žieve į viršų ir pastatyti į šaldytuvą mažiausiai valandai, bet galima palaikyti ir per naktį, nes turi nusivarvėti sultys.
Sumaišyti smulkintą česnaką, cukrų ir vyno actą ir šiuo padažu užpilti nusausintus agurkus. Uždengti agurkus maistine plėvele ir palikti "pasimarinuoti" bent pusvalandį kambario temperatūroje arba 1-2 val. šaldytuve.
Įkaitinti sezamo aliejų ir juo užpilti agurkus, išmaišyti ir patiekti valgyti.
Skanaus!

2 komentarai:

Anonimiškas rašė...

padariau mix'ą iš šitų receptų: agurkai, skiltis česnako, smulkintos šviezios aitriosios paprikos, ryžių actas,sezamo sėklų aliejus po 1 a. š., sojos padažo, rudo cukraus labai nedaug. Agurkus su druska nuvarvinau, aliejaus nekaitinau. Ragavę gyrė. Darysiu dar.

Arune rašė...

Smagu, kad patiko. Kiek teko ragauti, kiekvienas virėjas gamina savaip šiuos agurkus.