Koldūnai (kinietiškai - arabiškai lietuviški)

Šiandien vaikai išsiprašė koldūnų. Tokių patiekalų gamyba mane "užmuša", tačiau nekyla ranka pirkti koldūnus parduotuvėje, ypač kai paskaičius sudėtį galima rasti tokių ingridientų, kaip "kraujo plazma". Brrrrr... Ir tai turbūt dar ne pats baisiausias dalykas, kuris juose yra.
Pernai keliaudami po Kiniją, Xi'an musulmonų rajonėlyje netyčia užsisakėme labai skanių koldūnų. Kadangi keliavome be jokių kelionių agentūrų, tai daugumą patiekalų užsisakydavome "netyčia". Turiu pasakyti, kad kinietiškai musulmoniška virtuvė iš ties skani. O pasirinkome tą restoranėlį (greičiau valgyklėlę), kadangi joje pietavo labai daug vietinių žmonių, ir net policininkai. Bet grįžtu prie koldūnų:
Tešlą gaminu paprastai:
1 kiaušinis
300 g (apie 2 st.) miltų
100 ml (apie 0,5 st.) vandens
1 šaukštas aliejaus
Įdaras:
300 g maltos jautienos (arba kitokios mėsos)
1 didelė smulkiai sutarkuota morka
1 kubeliais supjaustytas svogūnas
špinatų
petražolių, baziliko, druskos, pipirų, kitų prieskonių pagal skonį

Kaip gaminti, turbūt nereikia net rašyti. Morkas ir svogūnus pakepinti, sumaišyti su susmulkintais špinatais, petražolėmis, baziliku. Man skaniausia gardinti korėjietiškais morkų prieskoniais (šiandien jų neturėjau, tai gardinau Sambar masala). Nors paprastai visada šaldiklyje turiu špinatų, šiandien, kaip tyčia, jų neberadau. Šaldiklis kažkodėl buvo prikimštas šparaginių pupelių :). Todėl įdaras buvo labiau mėsiškas nei daržovinis.
Šiandien gaminau su vištiena (užtenka pusės vištienos krūtinėlės), bet su jautiena
man skaniau. Galima dėti daugiau daržovių, o mėsos tik dėl kvapo.

Man skaniausia šiuos koldūnus valgyti
pamirkant sojos padaže. Bet vaikai renkasi grietinę.

Šio kiekio užtenka 5-6 porcijoms.

Skanaus!

Komentarai

Anonimiškas sakė…
na labai jau neissamus gamybos aprasymas... pirma karta gyvenime zadu gaminti koldunus, tad jusu receptas nedave jokios naudos. labai gaila :/
Arune sakė…
Aš net nepagalvojau, kad gali būti žmonių, nemokančių gaminti koldūnų, todėl pasidalinau tik idėja. O ką dar būtų galima pridurti? Kad iš tešlos produktų sumaišyti tešlą, iškočioti iš jos kelių milimetrų storio 5-6 cm skersmens blynelius, dėti ant jų po šaukštelį įdaro, užlankstyti, mesti į verdantį vandenį ir virti?
O man butu idomiau kaip juos taip uzlankstyti....man grazu bet pas mus visad ar rankom uzspausdavo ar su sakute ir tiek...o va uzlankstyt reik moket...vis neismastau kaip ten juos uzlankstyt o ir info apie tai ner:(
Unknown sakė…
Vargu ar galima aprašyti užlankstymo techniką. Aš irgi nemokėjau, kol bendradarbis, gyvenantis Trakuose, neparodė kaip užlankstyti kibinus. Rodė tik ore, be realių kibinų, bet supratimas atėjo momentiškai.