Aguoninis pyragas

Man labai patinka "Miesto sodo" aguoninis pyragas . Kažką panašaus kepa ir "Alkava". Tik va receptas turbūt slaptas. Išnaršiau interneto platybes. Pradžioje ieškojau lietuviškuose tinklapiuose, vėliau perėjau prie "poppy seed cake" paieškos. Aišku, mano paieška buvo gal kiek netipinė, nes ieškojau vaizdų (nuotraukų). Ieškoto pyrago recepto neradau, tačiau radau kitą įdomų receptuką Küchenlatein tinklapyje. Manau, kad panašų pyragą buvo mačiusi ir lietuviškame blog'e. Nors receptas žadėjo daug makaliojimo ir kelių pakopų darbo, smalsumas nugalėjo, todėl ėmiausi darbo:
Pagrindo tešla:
100 g sviesto
100 g cukraus
200 g miltų (405)
1 kiaušinis
1/2 pakelio kepimo miltelių arba nubrauktas a.š. sodos

Sviestą 10 s. pašildžiau mikrobangų krosnelėje ir rankomis sumaišiau su miltais ir cukrumi. Kai gavosi trupiniai, įmušiau kiaušinį, supyliau su citrinų sultim užgesintą sodą, viską gerai išminkiau ir pastačiau į šaldytuvą ir ėmiausi gaminti aguoninį įdarą:

Aguoninis įdaras:
50 g krakmolo
620 ml pieno
250 g aguonų
2 pok. vanilinio cukraus
86 g cukraus
50 g sviesto
200 g varškės kremo

Šiek tiek pieno palikau ištirpinti krakmolui. Aguonas sumaliau. Kadangi neturiu mėsmalės, tam puikiai tiko mažasis smulkintuvo indelis. Sumaltas aguonas ir cukrų supyliau į užvirintą pieną ir palikau pavirti ant silpnos ugnies 15 min. Nuolat maišiau. Išjungus ugnį sudėjau likusius produktus, gerai išmaišiau.

26 cm skersmens kepimo formą išklojau kepimo popieriumi, tešla išklojau dugną ir sieneles, supyliau aguoninį kremą ir kepiau apie 160 C laipsnių temperatūros orkaitėje apie 30 min. (galima ir ilgiau - iki 5o min., kol gražiai pagelsta tešla).

Kol pirmoji dalis pyrago kepė, pagaminau viršutinę pyrago dalį:

3 kiaušiniai (manau, kad kitą kartą užtektų 2)
100 g cukraus pudros arba cukraus
200 g varškės kremo

Trynius plakiau su cukrumi kol gavosi balta kreminė masė, įmaišiau varškės kremą. Baltymus išplakiau atskirai iki putų ir po truputį, atsargiai įmaišiau į trynių - varškės masę.
Šią masę atsargiai sudėjau ant pyrago viršaus ir 160 C laipsnių temperatūroje kepiau dar apie pusvalandį. Viršus turi gražiai pagelsti. Kadangi mano orkaitė "su kaprizais", kraštai pradėjo ruduoti, todėl juos pridengiau kepimo popieriumi.

Pyragas gavosi nuostabus, kelių aukštų kepimo procesas ir didelio kiekio indų plovimas pasiteisino. Netgi viršutinis sluoksnis auštant pyragui nesukrito (kaip dažnai man gaunasi su varške) - liko labai purus.

Prieš valgant, pyragą būtina gerai atvėsinti kepimo formoje. Patarčiau laikyti šaldytuve. Šaltas aguoninis įdaras maloniai nuteikia gomurį.

Visgi labai keista vasarą valgyti tiek daug aguonų. Būtinai išsikepsiu šį pyragą per Šv. Kalėdas.

Skanaus!

Komentarai